![La Agenda de la Alimentación de la FAO propone cinco medidas para lograr ciudades más sostenibles La Agenda de la Alimentación de la FAO propone cinco medidas para lograr ciudades más sostenibles](/sites/default/files/noticias/image/2022-08/Foto%2520FAO.jpg)
- Con frecuencia, a vida na cidade xera malos hábitos alimentarios, ademais de ser un foco importante de desperdicio de comida.
- É por isto que a FAO apoia aos responsables da formulación de políticas a nivel mundial para que os sistemas alimentarios se incorporen na planificación urbanística.
- Neste marco, propón accións claves tales como promover a agricultura urbana, fomentar dietas saudables, reducir o desperdicio alimentario e xestionar os seus residuos, impulsar os espazos verdes e reconectar as cidades coas zonas rurais circundantes.
Cerceda, a 14 de febreiro de 2020.- Máis da metade da poboación mundial vive en cidades e estímase que esta cifra duplicarase en 2050.
As cidades son responsables xa do 70 % das emisións de CO2 no mundo e consomen dúas terceiras partes da enerxía mundial. Así mesmo, a urbanización estase producindo a costa dos recursos naturais e os espazos verdes, circunstancia que incrementa a vulnerabilidade das comunidades urbanas aos efectos do cambio climático.
É por isto que a Axenda da Alimentación Urbana da FAO apoia aos responsables da formulación de políticas a nivel mundial para que os sistemas alimentarios se incorporen na planificación urbanística e faise eco de cinco formas para lograr que as cidades sexan máis saudables e sostibles.
1. Promover a agricultura urbana
Aínda que sempre se asocia a agricultura ao medio rural, máis de 800 millóns de persoas practican a agricultura urbana en todo o mundo. Mantendo os terreos agrícolas nas zonas urbanas, pódese acurtar as cadeas de subministración e, polo tanto, reducir a cantidade de CO2 emitido durante o transporte dos alimentos das zonas rurais ás urbanas.
Así mesmo, a produción e a venda dunha maior cantidade de produtos frescos dentro da propia cidade permite diminuír o impacto ambiental da distribución de alimentos, incrementar as oportunidades de que haxa cadeas de subministración locais inclusivas e mellorar o acceso a alimentos nutritivos.
2. Fomentar dietas saudables
Nas cidades, onde hai unha ampla variedade de comida rápida e precociñada, os alimentos dispoñibles son a miúdo hipercalóricos e altamente elaborados. Trátase dunha tendencia crecente. Mentres tanto, nos países de ingresos medianos baixos, o consumo de alimentos elaborados de escaso valor nutricional aumentou un 5,45 % ao ano entre 1998 e 2012. Os gobernos dos países en desenvolvemento enfróntanse ao problema de ter que combater, non só a desnutrición, senón tamén a obesidade, que está a aumentar a un ritmo alarmante.
3. Reducir o desperdicio de alimentos e xestionar os residuos procedentes destes
Gran parte dos alimentos que reciben as zonas urbanas refúganse. Aínda que as causas varían dunha rexión a outra, xeralmente contribúen ao problema a mala planificación alimentaria, o envasado inadecuado, o incorrecto almacenamento e os hábitos culturais.
As medidas de ámbito municipal encamiñadas cara á recuperación de alimentos inocuos e nutritivos e a súa redistribución a través de organizacións benéficas e bancos de alimentos, cara á compostaxe ou cara á utilización de alimentos refugados para xerar enerxía, poden axudar enormemente a minorar o desperdicio de comida.
4. Impulsar os espazos verdes para instaurar contornas máis saudables e mellores estilos de vida
A medida que as zonas urbanas seguen expandíndose, os espazos verdes desaparecen. Máis aló do seu atractivo estético, as árbores e as zonas verdes son esenciais para mellorar a calidade do aire, suavizar as temperaturas urbanas, fomentar o exercicio físico e mellorar a saúde en xeral.
5. Reconectar as cidades coas zonas rurais circundantes
As cidades e as zonas urbanas non funcionan illadamente das zonas rurais. As urbes dependen en gran medida das zonas rurais veciñas para a obtención de alimentos e man de obra, a subministración de auga e a eliminación dos residuos de alimentos.
Os expertos apuntan a que a batalla por alcanzar os Obxectivos de Desenvolvemento Sostible (ODS) gañarase ou perderase nas cidades e é por iso que o ODS 11 (Lograr que as cidades e os asentamentos humanos sexan inclusivos, seguros, resilientes e sostibles) resulta tan importante.
Fonte e imaxe: FAO
Saúdos, Departamento de Comunicación