- O obxectivo é que os países fagan un seguimento fiable dos seus progresos cara a unha das metas dos ODS: reducir á metade o desperdicio alimentario en 2030.
Cerceda, a 15 de abril de 2021.- O desperdicio alimentario trae consigo significativos efectos negativos desde a dimensión social, económica e tamén ambiental, toda vez que se estima que, entre o 8 e o 10% das emisións mundiais de gases de efecto invernadoiro, están asociadas con alimentos que non se consumen.
Reducir o desperdicio de alimentos nos comercios minoristas, na restauración e no fogar pode brindar grandes beneficios para as persoas e o planeta.
Non obstante, a verdadeira magnitude do desperdicio alimentario e as súas consecuencias non se entenderon ben ata o de agora, polo que as oportunidades que podería brindar a súa redución practicamente non se exploraron.
Para pasar á acción, débense aumentar os esforzos para medir os alimentos e as partes non comestibles que se desperdician a nivel de minoristas e consumidores, e realizar un seguimento en quilogramos per cápita e por país.
Soamente con datos fiables poderemos seguir o progreso da meta 12.3 dos Obxectivos de Desenvolvemento Sostible (ODS), que ten como finalidade reducir á metade o desperdicio de alimentos per cápita no mundo, así como as perdas ao longo das cadeas de produción e subministración, incluídas as perdas postcolleita.
O novo informe de ONU Medio Ambiente pretende analizar e achegar os datos máis completos ata a data. Así mesmo, ofrece unha nova estimación do desperdicio de alimentos a nivel mundial e unha metodoloxía para que os países poidan medilo e facer un seguimento do progreso nacional cara a 2030.
Os Estados que utilicen esta metodoloxía xerarán probas sólidas para orientar unha estratexia nacional sobre a prevención do desperdicio de alimentos que sexa o suficientemente sensible para detectar cambios en intervalos de dous ou catro anos, e que permita facer comparacións significativas entre territorios a nivel mundial.
Fonte e imaxe: ONU Medio Ambiente