- O envase como medio para protexer os alimentos gañou peso desde o impacto da pandemia, toda vez que transmite seguridade hixiénica ao consumidor, converténdose nun dos factores clave para a elección de moitos produtos.
- Entre as medidas para favorecer a sostibilidade dos materiais, o centro tecnolóxico AINIA alude ao ecodeseño, o uso de materiais alternativos aos convencionais, a simplificación das estruturas multicapa, incorporación de material reciclado e mellora da reciclabilidade global do conxunto de sistema de envasado.
Cerceda, a 5 de xaneiro de 2021.- O envase como medio para protexer os alimentos gañou peso desde que impactou a pandemia do COVID-19 nas nosas vidas. Ademais de facilitar a loxística e distribución, transmite seguridade hixiénica ao consumidor e convértese nun dos factores clave na elección de moitos produtos.
O centro tecnolóxico AINIA describe algunhas das tendencias de packaging que detectou desde que comezou esta crise sanitaria e como van a evolucionar no marco da transposición da Directiva SUP (single-use plastics) da Comisión Europea.
1. Desenvolvemento de envases apropiados para e-commerce
Nos últimos meses observouse un crecemento do e-commerce e outros servizos de entrega a domicilio. Esta modalidade de comercio require de embalaxes apropiadas para previr danos do produto transportado e adaptados ás canles de distribución, coa particularidade de que o tamaño do packaging ten que estar adaptado ao produto para minimizar os elementos de amortiguación, tipo expandidos ou almohadillas de aire.
Así, o packaging destinado a e-commerce abre un nicho apropiado para materiais bio-baseados, reciclables e/ou procedentes de material reciclado.
2. Doses individuais para a canle HORECA: materiais biodegradables
Debido á limitación do uso de condimentos compartidos na canle HORECA, prímase o uso de monodoses. Ao ser envases acompañados de residuos de alimentos, dificúltase o seu posterior reciclado, coa limitación engadida que representa a dificultade na separación doutros tipos de plástico debido á pequena cantidade que representan.
Aquí tamén ábrese a porta a materiais máis sostibles como son os procedentes de fontes renovables ou biodegradables.
3. Aumento de envases plásticos dun só uso e da demanda de envases con materiais sostibles.
Dado que os envases reutilizables transmiten inseguridade ao consumidor final, aumentou o uso de plásticos dun só uso. Con todo, desde a Comisión Europea seguen o seu calendario de transposición da Directiva SUP (Dir UE 2019/904), que entrará en vigor o próximo 3 de xullo.
Por outra banda, ante ao aumento da demanda de alimentos fáciles de preparar, de produtos listos para consumir (Ready-To-Eat), os forneables e de comidas para levar, é necesario buscar solucións máis sostibles.
MEDIDAS PARA IMPULSAR A SOSTIBILIDADE DOS ENVASES
Neste escenario, as medidas para favorecer a sostibilidade dos materiais de envases fanse máis necesarias que nunca, debendo implementarse a curto e medio prazo. É o caso do ecodeseño, o uso de materiais alternativos aos convencionais, simplificación das estruturas multicapa, incorporación de material reciclado e mellora da reciclabilidad global do conxunto do sistema de envasado.
AINIA, centro tecnolóxico con máis de 700 empresas asociadas e 1.300 clientes, está a traballar nunha importante liña de I+D+i en envases sostibles, bioplásticos, ecodeseño e deseño funcional e sobre a interacción do envase co produto,
Máis información en www.ainia.es
Fonte e imaxe: AINIA
Saúdos, Departamento de Comunicación