![Las tendencias del packaging tras la Covid exigen medidas que favorezcan la producción de envases sostenibles Las tendencias del packaging tras la Covid exigen medidas que favorezcan la producción de envases sostenibles](/sites/default/files/noticias/image/2022-08/Imagen%2520Ainia.jpg)
- O envase como medio para protexer os alimentos gañou peso desde o impacto da pandemia, toda vez que transmite seguridade hixiénica ao consumidor, converténdose nun dos factores clave para a elección de moitos produtos.
- Entre as medidas para favorecer a sostibilidade dos materiais, o centro tecnolóxico AINIA alude ao ecodeseño, o uso de materiais alternativos aos convencionais, a simplificación das estruturas multicapa, incorporación de material reciclado e mellora da reciclabilidade global do conxunto de sistema de envasado.
Cerceda, a 5 de xaneiro de 2021.- O envase como medio para protexer os alimentos gañou peso desde que impactou a pandemia do COVID-19 nas nosas vidas. Ademais de facilitar a loxística e distribución, transmite seguridade hixiénica ao consumidor e convértese nun dos factores clave na elección de moitos produtos.
O centro tecnolóxico AINIA describe algunhas das tendencias de packaging que detectou desde que comezou esta crise sanitaria e como van a evolucionar no marco da transposición da Directiva SUP (single-use plastics) da Comisión Europea.
1. Desenvolvemento de envases apropiados para e-commerce
Nos últimos meses observouse un crecemento do e-commerce e outros servizos de entrega a domicilio. Esta modalidade de comercio require de embalaxes apropiadas para previr danos do produto transportado e adaptados ás canles de distribución, coa particularidade de que o tamaño do packaging ten que estar adaptado ao produto para minimizar os elementos de amortiguación, tipo expandidos ou almohadillas de aire.
Así, o packaging destinado a e-commerce abre un nicho apropiado para materiais bio-baseados, reciclables e/ou procedentes de material reciclado.
2. Doses individuais para a canle HORECA: materiais biodegradables
Debido á limitación do uso de condimentos compartidos na canle HORECA, prímase o uso de monodoses. Ao ser envases acompañados de residuos de alimentos, dificúltase o seu posterior reciclado, coa limitación engadida que representa a dificultade na separación doutros tipos de plástico debido á pequena cantidade que representan.
Aquí tamén ábrese a porta a materiais máis sostibles como son os procedentes de fontes renovables ou biodegradables.
3. Aumento de envases plásticos dun só uso e da demanda de envases con materiais sostibles.
Dado que os envases reutilizables transmiten inseguridade ao consumidor final, aumentou o uso de plásticos dun só uso. Con todo, desde a Comisión Europea seguen o seu calendario de transposición da Directiva SUP (Dir UE 2019/904), que entrará en vigor o próximo 3 de xullo.
Por outra banda, ante ao aumento da demanda de alimentos fáciles de preparar, de produtos listos para consumir (Ready-To-Eat), os forneables e de comidas para levar, é necesario buscar solucións máis sostibles.
MEDIDAS PARA IMPULSAR A SOSTIBILIDADE DOS ENVASES
Neste escenario, as medidas para favorecer a sostibilidade dos materiais de envases fanse máis necesarias que nunca, debendo implementarse a curto e medio prazo. É o caso do ecodeseño, o uso de materiais alternativos aos convencionais, simplificación das estruturas multicapa, incorporación de material reciclado e mellora da reciclabilidad global do conxunto do sistema de envasado.
AINIA, centro tecnolóxico con máis de 700 empresas asociadas e 1.300 clientes, está a traballar nunha importante liña de I+D+i en envases sostibles, bioplásticos, ecodeseño e deseño funcional e sobre a interacción do envase co produto,
Máis información en www.ainia.es
Fonte e imaxe: AINIA
Saúdos, Departamento de Comunicación