- O evento, promovido polo centro tecnolóxico AINIA, contempla a participación de 15 expertos que debaterán como afectará a nova normativa a toda a cadea agroalimentaria, facilitando igualmente ás organizacións afectadas a adaptación aos requirimentos desta nova lei
- A xornada, que terá carácter presencial, celebrarase o próximo 2 de febreiro na sede de AINIA
Cerceda, a 23 de xaneiro de 2023.- Entre o 30 e o 50% dos alimentos comestibles producidos na Unión Europea non chegan a ser consumidos, cuantificándose o desperdicio e as perdas alimentarias en ao redor de 89 millóns de toneladas, sen contar as mermas e descartes en produción primaria.
En España desperdícianse 7,7 millóns de toneladas de comida ao ano, sendo o obxectivo reducir á metade, de aquí a 2030, o desperdicio de alimentos per cápita mundial.
A nova lei de prevención de perdas e desperdicio alimentario, cuxa aprobación está prevista para este ano, esixirá a todas as empresas da cadea alimentaria o desenvolvemento dun Plan de Prevención para a minimización e o aproveitamento dos recursos. Estes requirimentos tamén suporán unha oportunidade para o upcycling e a reintroducción de subprodutos na cadea alimentaria.
Ante este cambio lexislativo, AINIA organiza unha Xornada que leva por título "Desperdicio Cero: oportunidades da nova lexislación contra o desperdicio alimentario", na que se darán cita máis de 15 expertos que debaterán como afectará a nova normativa a toda a cadea agroalimentaria, facilitando igualmente ás organizacións afectadas a adaptación aos requirimentos desta nova lei.
O evento estará dirixido aos axentes da cadea alimentaria, desde a colleita ata o consumo, isto é, produtores, fabricantes e distribuidores de produtos alimenticios.
PROGRAMA
A directora xeral de AINIA, Cristina del Campo, será a encargada de abrir este encontro, que estará conformado por dous relatorios e tres mesas redondas
Así, o responsable do Departamento de Dereito Alimentario de AINIA, José María Ferrer, explicará como afectará á industria a Lei do desperdicio alimentario, mentres que a directora de Tecnoloxías deste centro tecnolóxico, Begoña Ruiz, exporá as tecnoloxías que se están a investigar para reducir a cantidades de alimentos desperdiciados.
Os retos do sector primario ante a lei do desperdicio será a temática a abordar na primeira mesa, que, moderada polo responsable de Desenvolvemento Estratéxico de Negocio e Alianzas de AINIA, David Martínez, contará coa participación do director xeral da Federación de Cooperativas Agroalimentarias da Comunitat Valenciana (FECOAV), Enrique Bellés, así como coa investigadora do Instituto Valenciano de Investigacións Agrarias (IVIA), María Ángeles Fernández, e o director xeral da empresa AVRAMAR, Rubén Tahiche Lacomba.
Na segunda mesa, que coordinará a responsable do Departamento de Tecnoloxías de Produto e Procesos de AINIA, Encarna Gómez, participará a directora de comunicación da Asociación de Distribuidores e Fabricantes (AECOC), Nuria Pedraza; a directora de Comunicación do Grupo Lactalis, Henar López; e a directora de Innovación de Verdifresh, María Forcada.
O papel da distribución, o canle HORECA e o consumidor concentrarán o terceiro e último debate da xornada, no que intervirán o presidente da Confederación de Empresarios de Hostalería da Comunidade Valenciana (CONHOSTUR), Manuel Espinar; a directora de Comunicación de Consum, Teresa Bayarri; a directora de Economía Circular de Mercadona, Margarita Muñoz; e o secretario da Unión de Consumidores da Comunitat Valenciana (UCCV), Vicente Inglada. A mesa estará moderada por Laura Martín, product manager de AINIA.
SOBRE AINIA
AINIA é un centro tecnolóxico privado con máis de 30 anos de experiencia en I+D+i, que conta con máis de 700 empresas asociadas e 1.600 clientes.
Desenvolve a súa actividade en todo o mundo, dispoñendo para isto dunha extensa rede de contactos e alianzas con importantes entidades públicas e privadas. A innovación continua é a esencia da súa cultura.
Fonte: Retema
Imaxe: Pexels