- Presentaron recentemente unha importante publicación na que se ofrece orientación aos pequenos agricultores á hora de iniciar ou ampliar a produción deste artigos.
- O libro é o resultado de tres anos de esforzo coordinados pola FAO e o CIRAD, con contribucións de máis de 200 expertos destacados e está baseado en experiencias prácticas e probadas e destaca 14 estudos de casos de todo o mundo.
- Os numerosos problemas na produción, o transporte e o comercio de froitas e verduras, fan que os seus prezos sexan elevados e, polo tanto, inaccesibles para moitas persoas, en especial nos países de ingresos baixos e medianos.
- Ademais, son produtos altamente perecedoiros, o que pode dar lugar a perdas e desperdicio.
Cerceda, a 24 de setembro de 2021.- No marco do Ano Internacional das Froitas e Verduras 2021, a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura ( FAO) e o Centro de Cooperación Internacional en Investigación Agrícola para o Desenvolvemento (CIRAD) presentaron recentemente unha importante publicación que, baixo o título “Froitas e verduras: oportunidades e desafíos para a agricultura sostible a pequena escala”, ofrece orientación aos pequenos agricultores á hora de iniciar ou ampliar a produción deste artigos.
O libro é o resultado de tres anos de esforzo coordinados pola FAO e o CIRAD, con contribucións de máis de 200 expertos destacados. Dispoñible en formato impreso e en liña, ilustra opcións prácticas para garantir unha produción sostible, cadeas de valor estables e mercados dinámicos, e ofrece recomendacións sobre como os responsables políticos poden crear unha contorna propicia que lles permita apoiar a transformación do sistema alimentario para un sector frutícola e hortícola próspero no seu país ou rexión.
A obra está baseada en experiencias prácticas e probadas, e destaca 14 estudos de casos de todo o mundo. Entre eles figuran: a técnica de enxerto aplicada ás hortalizas en Vietnam para previr a marchitez bacteriana e lograr tolerancia á inundación nos tomates; sistemas agroforestais exitosos na rexión amazónica do Brasil; o uso de técnicas biolóxicas para controlar a mosca da froita na illa de Reunión; e a adquisición e ordenación de macrodatos para axudar aos pequenos produtores de mango en Senegal.
As froitas e verduras, ricas en vitaminas, minerais e fibra, son vitais para unha dieta nutritiva, e o sector contribúe a incrementar a diversidade biolóxica e mellorar os medios de vida. Con todo, enfróntase a numerosos problemas na produción, o transporte e o comercio, que derivan en prezos elevados, facendo que as froitas e verduras sexan inaccesibles para moitas persoas, en especial nos países de ingresos baixos e medianos.
Ademais, son produtos altamente perecedoiros, o que pode dar lugar a perdas e desperdicio, e dado que moitos se consomen crus ou sen cociñar, poden supoñer tamén un risco de enfermidades transmitidas polos alimentos.
Os retos que expón o carácter perecedoiro das froitas e verduras abórdanse no libro con exemplos de tecnoloxías apropiadas para a produción e ordenación poscolleita destes produtos, inocuos e de primeira calidade. Estas, á súa vez, ofrecen oportunidades para novas empresas non agrícolas e traballo decente para os servizos de asesoramento, técnicos e de comercialización, contribuíndo a reducir as perdas alimentarias.
A gran diversidade de especies cultivadas de froitas e verduras e as súas variedades ofrecen numerosas oportunidades para que os pequenos agricultores produzan cultivos nutritivos e de alto valor na súa contorna rural, periurbana e urbana, utilizando superficies de terra relativamente pequenas.
Fonte: FAO
Imaxe: Pexels