![La FAO lanza una plataforma de datos geoespaciales para fortalecer el sector alimentario tras el covid La FAO lanza una plataforma de datos geoespaciales para fortalecer el sector alimentario tras el covid](/sites/default/files/noticias/image/2022-08/Imagen%2520FAO_2.jpg)
- Na mesma recóllense numerosos datos sobre alimentación, agricultura, contexto socioeconómico e recursos naturais co obxectivo de axudar a fortalecer a toma de decisións baseadas en feitos comprobados.
- A plataforma enmárcase na Iniciativa Mano de la mano da FAO, orientada a acelerar a transformación agrícola e o desenvolvemento rural sostible para erradicar a pobreza (ODS 1) e poñer fin á fame e a todas as formas de malnutrición (ODS 2).
Cerceda, a 6 de agosto de 2020 - A Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO) lanzou a plataforma xeoespacial Mano de la mano, na que se recollen numerosos datos sobre alimentación, agricultura, contexto socioeconómico e recursos naturais a fin de axudar a fortalecer a toma de decisións baseadas en feitos comprobados. Eríxese así nun instrumento de gran interese para apoiar os esforzos encamiñados a recuperar mellor e aumentar a resiliencia dos sistemas alimentarios despois do COVID-19.
Potencia máis dun millón de capas xeoespaciais e milleiros de series estatísticas con máis de 4.000 rexistros de metadatos e aglutina información xeográfica e estatística sobre máis de 10 dominios relacionados coa alimentación e a agricultura: desde a seguridade alimentaria, os cultivos, os solos, a terra, a auga, o clima, a pesca e a gandería ata a actividade forestal.
Os datos proceden da FAO e doutros dos principais provedores de datos públicos de todas as Nacións Unidas, así como de organizacións non gobernamentais (ONG), o mundo académico, o sector privado e organismos espaciais. Así mesmo, incorpora datos de FAOSTAT sobre alimentación e agricultura dos 194 Estados Membros da FAO e de 51 territorios, desde 1961 ata o ano máis recente dispoñible.
A plataforma pode ser utilizada por calquera persoa e, entre os seus numerosos usos, facilita información esencial para:
• levar un seguimento da produtividade da auga para uso agrícola, en particular os sistemas agrícolas en risco pola presión que exerce o ser humano sobre a terra e a auga;
• comparar a densidade demográfica coa distribución de gando bovino ou comparar a densidade entre dúas especies de gando en distintas partes do mundo;
• determinar a distribución de especies acuáticas;
• analizar as tendencias das precipitacións;
• analizar a información dos sistemas nacionais de seguimento forestal na que se mostra a distribución dos recursos forestais xunto con outros datos xeoespaciais como a rede de acceso, o que permite separar as zonas forestais inalteradas que teñen un alto valor de conservación das zonas accesibles que son máis apropiadas para a restauración ou a produción.
A FAO engadirá á plataforma novos conxuntos de datos e estudos de casos sobre países e ámbitos específicos para mellorar a orientación e adaptación das intervencións en materia de políticas, a innovación, o financiamento e investimento e a reforma institucional nos sectores da alimentación e a agricultura.
A plataforma enmárcase na Iniciativa Mano da la mano da FAO, orientada a acelerar a transformación agrícola e o desenvolvemento rural sostible a fin de erradicar a pobreza (ODS 1) e poñer fin á fame e a todas as formas de malnutrición (ODS 2).
Fonte e imaxe: FAO