- Esta é a principal conclusión do webinar promovido por SIGFITO e que tivo lugar en días pasados baixo o título “Receitas económicas post-coronavirus: como a agricultura e o medio ambiente sacaríannos da crise?”, orientándose a profesionais do sector agrícola, técnicos de medio ambiente e xornalistas.
- Durante este encontro, no que participaron expertos de distintas entidades, púxose o foco de atención no papel desempeñado pola agricultura durante a pandemia desencadeada polo COVID-19 e como podería reestruturarse o sector para conseguir unha saída verde da crise.
Cerceda, a 7 de xullo de 2020.- O futuro da agricultura pasa pola sostibilidade. Esta é unha das conclusións do webinar promovido por SIGFITO, e que tivo lugar o pasado 30 de xuño baixo o título “Receitas económicas post-coronavirus: como a agricultura e o medio ambiente sacaríannos da crise?”, dirixíndose a profesionais do sector agrícola, técnicos de medio ambiente e xornalistas.
Durante este encontro, liderado pola directora de SIGFITO, Rocío Pastor, púxose o foco de atención no papel desempeñado pola agricultura durante a pandemia desencadeada polo COVID-19 e como podería reestruturarse o sector para conseguir unha saída verde da crise.
A xuízo de Tomás García Azcárate, subdirector do Instituto de Economía, Xeografía e Demografía de IEGD-CSIC, non pode existir dicotomía algunha entre economía e ecoloxía, toda vez que a sostibilidade da agricultura debe contemplarse desde o punto de vista económico, social e ambiental. Así mesmo, considera que a pandemia podería visualizarse como unha oportunidade para transformar un modelo centrado nun desenvolvemento cuantitativo noutro cualitativo. Considera fundamental apostar pola recuperación da venda directa de alimentos de proximidade e a responsabilidade na xestión de residuos agrarios.
Pola súa banda, José Carbonell, secretario técnico do Colexio Oficial de Enxeñeiros Agrónomos de Levante (COIAL), referiuse á importancia da circularidade no sector agrícola, cobrando especial protagonismo a recollida selectiva e a recuperación de residuos orgánicos. Defendeu que a agricultura sostible irá da man da innovación tecnolóxica e da intelixencia artificial.
Esta visión foi compartida por Carmen Lobo, responsable da Área de Descontaminación de Solos e Xestión de Residuos do instituto madrileño IMIDRA, quen aludiu á necesidade de pasar da economía lineal á circular para xestionar de forma eficiente os refugallos.
O encontro pechouse coa participación dun mozo agricultor, Antonio Conde, graduado en Enxeñería Agroalimentaria e integrante da Asociación Española Agricultura de Conservación/ Solos Vivos (AEC.SV), quen incidiu na importancia de lograr unha maior trazabilidade do produto, así como de impulsar as canles curtas de distribución e promover prezos xustos. Tamén se referiu á bioeconomía, resultando imprescindible a agricultura de precisión e o uso da tecnoloxía.
Con esta cita púxose de relevo a resiliencia do sector e o seu papel decisivo na sociedade e na economía. Sen dúbida, a adaptación ao cambio climático e a súa mitigación debe estar na base dunha recuperación eficaz e integral.
Fonte: SIGFITO
Imaxe: Pixabay